Tutkimukset ovat osoittaneet, että kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa esiintyy urheilussa kaikissa lajeissa jopa niin, että urheiluharrastus on rankattu kolmanneksi yleisimmäksi paikaksi kiusaamisen esiintymiselle koulun ja netin jälkeen.

Vuosi sitten perustettu Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilun lajiliittojen yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Seurat ovat tärkeässä roolissa häirinnän ennaltaehkäisyssä, mutta seuroilla on selkeä tarve saada tietoa ja työkaluja toimiakseen.

Et ole yksin on Suomen ensimmäinen kohdennettu tukipalvelu, johon seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija voi olla yhteydessä ja saada apua. Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi hankkeessa vahvistetaan lasten ja nuorten itsemääräämisoikeutta sekä lisätään seuratoimijoiden sekä harrastajien ja heidän vanhempiensa tietoutta nuorten kokeman väkivallan ja häirinnän ehkäisystä.  Hankkeen myötä seurat saavat käyttöönsä helposti omiin tarkoituksiin muokattavia materiaaleja sekä konkreettisia toimintaohjeita. Seuratoimijoille järjestetään myös verkkokoulutuksia.

Liuta tunnettuja urheilijoita on lähtenyt omalla esimerkillään kannustamaan jokaista kohti avoimempaa ja turvallisempaa harrastamista. Salibandyn lähettiläinä hankkeessa ovat Veera Kauppi ja Peter Kotilainen. Salibandyliiton alaisuudesta myös kolme seuraa osallistuvat hankkeen pilottikoulutukseen. Iloksemme voimme todeta, että me olemme niistä seuroista yksi.

”Varmasti tulemme hyödyntämän paljon hankkeen tarjoamia materiaaleja ja koulutuksia, mutta meillä on myös omia ajatuksia miten edistämme esimerkiksi tietoutta turvataidoista. Ajanhermolla on oltava ja vastattava tämän päivän haasteisiin myös harrastusten parissa.”. kommentoi seuratyöntekijä Markus.


 

Salibandyliiton uutinen

Et ole yksin nettisivut