Naisten II-divisioona käynnistyy huomenna Joensuussa ja Factorin joukkue lähtee kauteen tavoitteenaan nousu sarjaporrasta ylöspäin. Seuraavassa katsaus siihen miten joukkue on rakentunut ja vähän ennakointia tulevan kauden sarjasta.

Palataan ajassa taaksepäin seitsemän kuukautta ja kauden viimeiseen sarjaturnaukseen. Tässä turnauksessa moninaisten vaiheiden jälkeen joukkue säilytti sarjapaikkansa ensimmäistä kertaa ilman karsintoja ja vaikea kausi sai onnellisen lopun. Turnauksen jälkeen joukkue jäi tauolle ja hakemaan uusia uomia, jokainen tahollaan. Huhtikuussa pidimme ensimmäisen palaverin naapuriseura Josban kanssa yhteisen A-tyttöjoukkueen tiimoilta. Palaverissa myös sovimme, että kaikki viime kaudella naisten joukkueen mukana olevista A-ikäisistä tytöistä olivat vapaat siirtymään Josban naisten joukkueeseen tavoittelemaan liiga B paikkaa Joensuun alueelle. Samaan aikaa selvisi myös, että viime kauden joukkueen naispelaajista Pirita ja Outi vaikuttavat jatkossa Tampereella, Venny lähtee seuraavaksi kaudeksi pelaamaan Sveitsiin ja Riikka lopettaa aktiiviuransa ainakin toistaiseksi.

Toukokuussa joukkueessa pelaamisesta oli sovittu viimekauden pelaajista Annen, Heidin (Hete), Maijan, Fannin, Iisan ja Sinin kanssa eli joukkueen vahvuus oli tässä vaiheessa veskari ja yksi kentällinen. Loput pelaajista oli tarkoitus ottaa mukaan seuran B- ja C-ikäisistä tytöistä, jotta joukkue saadaan mukaan sarjaan. Edelliskausiin nähden kesäharjoitteluun tehtiin iso muutos. Joukkue harjoitteli kesä-elokuussa ainoastaan kerran viikossa ja keskiviikon pelivuoroille sai pyytää mukaan kavereita ja tuttuja tutustumaan toimintaan, jos sitä kautta joukkueeseen saataisiin lisää naisikäisiä pelaajia. (Pelaajamäärä 1+5)

Kesäkuussa joukkueen harjoituksissa rupesikin käymään uusia naisia ja ensimmäisenä heistä joukkueen mukaan liittyi Satu. Satu oli tullut mukaan pelivuorolle Maijan houkuttelemana. Salibandyoppinsa Savonlinnassa Top Teamin riveissä saanut Satu ei ole muutamiin vuosiin pelannut missään joukkueessa, mutta innostui nyt uudelleen kilpatoiminnasta. Todella rautaisen fysiikan omaava Satu käy huomennakin ennen sarjapeliä kilpailemassa Vaarojen maratonilla niin sanotusti alkulämmittelyksi. Kesäkuun lopulla joukkueen vahvuuteen liittyi Josbasta trio Merike, Noora H ja Aada. Merike on varmaan kaikille alueen naissalibandya seuraaville tuttu maalipyssy, joka vuodesta toiseen roikkuu piste- ja maalipörssien kärkisijoilla. Mielestäni liian vähälle peliajalle edellisinä vuosina jääneet nuoret Noora H ja Aada tulevat saamaan tulevalla kaudella isot roolit joukkueesta. Lisäksi kesäkuun aikana viime kaudella joukkueen mukana olleet A-ikäiset tyttömme ilmoittivat, että eivät siirry Josbaan. Heille annettiin kesä rauhassa aikaa keskittyä SM-karsintoihin ja miettiä miten ovat jatkossa joukkueen käytössä. (Pelaajamäärä 2+8)


Elokuun alussa pelattiin ystävyysottelu Markkinontitoimisto Tovari vastaan.

Heinäkuun alusta tuli minulle itselleni varsin merkittävä, kun Anni (Nakki), siirtyi Josbasta Factorin naistenjoukkueeseen. Hyvähenkisten ja rakentavien keskustelujen jälkeen molemmat totesimme, että olemme valmiit toimimaan jatkossa yhdessä ja tekemään töitä joukkueen eteen. Kyllähän Nakki tuo valtavasti kokemusta joukkueen takalinjoille ja on rakentava tekijä joukkueessa myös kaukalon ulkopuolella. Heinäkuussa myös varmistui, että saan kaudeksi mukaan jojon/huoltajan hommia tekemään rakkaan vaimoni Katjan. (Pelaajamäärä 2+9)

Elokuun alussa joukkueen harjoitusryhmä kasvoi neljällä uudella naisella, kun Lotta, Noora S, Nea (Nepu) ja Silja liittyivät mukaan joukkoon. Kuun puoliväliin mennessä jokainen edellä mainituista pelaajista oli liittynyt myös tulevan kauden joukkueen vahvuuteen. Ensimmäisenä heistä mukana olonsa ilmoitti Noora S, jonka salibandytausta on lähinnä puulaakipeleissä pois lukien muutaman kuukauden vierailua Josban riveissä vuosia sitten. Lähestulkoon samaan aikaan Nooran kanssa joukkueen vahvuuteen liittyi myös Nepu. Mielestäni myös Nepu jäi viime kausilla Josbassa liian vähälle peliajalle ja myös hänelle on luvassa iso rooli joukkueessa pallollisena sentterinä. Taisin käydä ensimmäisen treenipelin jälkeen Nepulle sanomassakin, että siehän oot oikeesti paljon taitavampi mitä mie oon tiennytkään. Nepun jälkeen seuraava sopimuspelaaja oli Lotta. Siskonsa Nooran tavoin myös Lotan salibandytausta on puulaakipeleissä. Molemmat kuitenkin osoittivat treeneissä hyviä otteita ja toivat joukkueeseen erityisen paljon nopeutta ja liikettä lisää, joten heidät oli helppo ottaa mukaan joukkueeseen. Kuun puolessa välissä joukkue sai kovanluokan vahvistuksen, kun Silja ilmoitti olevansa mukana joukkueessa. Siljalta löytyy pelikokemusta kymmenisen vuotta joko liiga- tai divarikentiltä. Jyväskylästä Joensuuhun töiden tiimoilta muuttanut Silja tulee olemaan joukkueen kantavia voimia niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Siljan mukaan tulon jälkeen aktiivinen uusien pelaajien etsintä laitettiin jäihin, kunnes tyttöjen SM-karsinnat olisivat pelattu. Mutta kuin ihmeen kaupalla kuun lopussa Else otti yhteyttä ja kertoi että oli saanut fyssarilta luvan palata pelikentille ja tottakai hänen tasoinen pelaaja ilomielen otettiin vielä joukkueen vahvuuteen. Jyväskylän Happeen kasvatti ja heidän väreissä liigaakin pelannut Else on joutunut olemaan sivussa pelikentiltä parin kauden ajan, mutta on nyt uutta intoa täynnä tulossa takaisin. (Pelaajamäärä 2+14)


Tunnelmia kauden avajaisista syyskuun puolesta välistä

Syyskuun ensimmäinen päivä toi tiedon, että A-tytöt hävisivät ratkaisevan SM-karsinta pelin niukasti 2-1. Tämän jälkeen viimekaudellakin joukkueessa pelanneet Ninni, Salla, Jutta, Kiia ja Emppu ilmoittivat halukkuutensa liittyä mukaan naistenjoukkueeseen ja joukkue alkoi lähestyä kohti lopullista muotoaan. Syyskuun alusta alkaen myös viikoittainen treenimäärä tuplattiin yhdestä kahteen ja ensimmäistä kertaa päästiin harjoittelemaan koko joukkueen voimin, kun myös A-ikäiset alkoivat käydä säännöllisesti naisten treeneissä. Kuun puolivälissä pidetyissä kaudenavajaisissa joukkue valitsi kapteeniston tulevalle kaudelle. Kapteenin C-nauhaa kantaa Fanni ja hänellä apunaan toimivat Silja ja Ninni. Kaudenavajaisten jälkeen joukkueen vahvuuteen liittyi vielä mukaan A-ikäinen Niina. Niina tulee pelaamaan rinnakkaisedustuksella joukkueen mukana tulevan kauden. Virallisesti Niina edustaa Josbaa ja pelaa myös seurojen yhteisessä A-tyttöjen joukkueessa. Juuri kun kaikki näytti olevan valmista tulevaan sarjakauteen, niin puhelin soi ja Welhot pyysivät, että voisiko Kiia siirtyä pelaamaan heille liigakentille. No tottakai voi. Onhan se nuorelle, lahjakkaalle ja tavoitteelliselle tytölle sellainen mahdollisuus, johon on tartuttava. Tässäkin tapauksessa ajattelemme luonnollisesti yksilön etua, vaikka joukkueelle tämä oli kova takaisku. (Pelaajamäärä 2+19)


Joukkueen kapteenisto Silja (A), Fanni (C) ja Ninni (A)

Lokakuulle siirryttyä tekisi mieli sanoa, että nyt joukkue on lopullisesti kasassa, mutta jätänpä sanomatta. Sen verran hieno ja ihmeellinen on ollut tämän kauden joukkueen muodostuminen, että ei tässä tiedä mitä vielä voi tapahtua. Joukkueeseen nimettyjen pelaajien lisäksi harjoitusvahvuudessa ja mahdollisuuksien mukaan myös pelaamassa kauden aikana käyvät nuoremmista tytöistämme Miia, Veera, Kata, Nea, Julia ja Sofia. Näiden tyttöjen lisäksi harjoitusvahvuuteen kuuluvat Welhojen liiganaiset Jenna ja Kiia. Joukkue on nyt harjoitellut yhdessä 10 kertaa, joten mitään ihmeellisyyksiä ei varmasti vielä kauden alussa tulla esittämään. Hiotaan joukkueen kuvioita pikku hiljaa kuntoon ja ennen kaikkea pidetään kivaa kentällä ja nautitaan niinkin hienosta lajista kuin salibandy.

Tulevalla kaudella naisten II-divisioona pelataan vain viiden joukkueen voimin. Viime kauden kaksi parasta joukkuetta ovat poissa. Welhot nousivat liigaan ja Josba luopui sarjapaikastaan. Viime kauden kolmonen JorJy tulee olemaan varmasti taas todella kova. Joukkue on vahvistunut kesän aikana ja lähtee kauteen ennakkosuosikkina. Jorjyn ja Factorin lisäksi viime kauden joukkueista mukana on karsintojen kautta sarjapaikkansa säilyttänyt TuuU. Tupis tulee olemaan varmasti totutun kaltainen vaikeasti voitettava joukkue. Kahden edellisen kauden aikana joukkueet ovat kohdanneet kuusi kertaa ja vain kerran Factor on onnistunut poistumaan kentältä voittajana. Sarjanousija FBI Iisalmesta piti viime kaudella III-divarijoukkueita välillä pilkkanaan häviten ainoastaan yhden ottelun. Saa nähdä miten agenttien otteet riittävät sarjatasoa korkeammalla. Kokemusta kyllä joukkueen pelaajilla riittää. Mielenkiintoinen tuttavuus sarjassa on kajaanilainen Papas. Papas siirtyi Pohjois-Suomen II-divisioona lohkosta Savo-Karjalan lohkoon. Joukkueen pelaajista noin puolet pelasi viime kaudella yhdessä Factorin tyttöjen kanssa A-tyttöjen sarjaa ja joukkuetta valmentaa yksi viime kauden A-tyttöjen valmentaja Simo. Todella mielenkiinnolla odotan heidän kohtaamistaan nyt vastustajana. Oman mausteensa sarjakauteen tuo myös uudistettu peliaika. Tulevalla kaudella naisten II-divisioona pelataan tehokkaalla 3 x 15 min peliajalla. Näin ollen fyysiset tekijät nousevat entistä merkittävämpään asemaan. Sarjan kaksi parasta joukkuetta nousee kauden päätteeksi divariin ja se on ehdottomasti meidän tavoite.

Tässäpä näitä ajatuksia valmentajan silmin sarjakauden kynnyksellä. Nykyään tulee usein pysähdyttyä sen ajatuksen äärelle, että miten ihminen voikaan kehittyä, oppia uutta ja sen myötä saada uusia hienoja mahdollisuuksia. Vuosien saatossa on tullut kompasteltua ja kaaduttua, olen loukannut ja minua on loukattu. Kun muistetaan, että ollaan inhimillisiä ihmisiä, niin aina tulee tehtyä virheitä, mutta niistä me myös opitaan. Oppimistani asioista ehkä suurin on anteeksi pyytäminen ja antaminen. Uuteen kauteen lähdemme taas oppimaan uusia asioita, niin yksilöinä kuin joukkueena.

Tässä hetkessä en voi muuta kuin todeta olevani kiitollinen siitä, että pääsen valmentamaan näin hienoa joukkuetta ja näin hienoja pelaajia.

Markus Holopainen
Valmentaja