Ajankohtaista

Salibandyliiton päivitetty ohjeistus perustuu valtioneuvoston, aluehallintaviraston ja Olympiakomitean ohjeistuksiin. FB Factorin toiminnassa noudatetaan Salibandyliiton ohjeita.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen 6.5.2020 mukaisesti urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6.2020 alkaen erityisjärjestelyin, mikä mahdollistaa lajin- ja pelinomaisen harjoittelun käynnistämisen ulko- ja sisäliikuntapaikoilla. Harjoittelun tulee tapahtua alle 50 hengen ryhmissä.

Alle koostettu Salibandyliiton päivitetty ohjeistus perustuu valtioneuvoston, aluehallintaviraston ja Olympiakomitean ohjeistuksiin. Lisäksi ohjeistusta on laadittu yhdessä muiden joukkuepelien kanssa.

Ohjeistus on voimassa toistaiseksi 1.6. alkaen. Salibandyliitto seuraa sekä myös edellyttää seuroja seuraamaan viranomaisten ja Olympiakomitean ohjeistuksia mahdollisten muutosten takia.

Yleiset ohjeet:

1. Ohjeet on käytävä läpi etukäteen koko ryhmän kanssa sekä huolehdittava, että lasten perheet saavat tiedon ohjeista etukäteen.

2. Noudata Suomen hallituksen sekä AVI:n (Aluehallintavirasto) linjauksia.

3. Harjoittelua ei tule tehdä, mikäli henkilöllä on pieniäkään sairauden oireita tai hän kuuluu Covid-19 viruksen kannalta johonkin riskiryhmään.

4. Jos epäilet Covid-19-tartuntaa, toimi THL:n ohjeiden mukaan.

5. Suositellaan kaikkea mahdollista liikkumista samaan perheeseen/ruokakuntaan kuuluvien kesken.

6. Seuran järjestämään harjoitteluun ei pidä ketään yksilöä pakottaa tai painostaa. Valinnan tulee aina olla yksilön itsensä tai yksilöiden itsensä tekemä organisaation (seura) sijaan.

7. Jokainen pelaaja, toimihenkilö ja valmentaja osallistuvat harjoitteluun omalla vastuullaan ja tämä on tuotava esille pelaajien lisäksi myös pelaajien huoltajille ennen mahdollisen lajiharjoittelun aloittamista.

8. Erityisen tärkeätä on huomioida lasten perheet ja tiedottaa heidän huoltajilleen, jotta ketään riskiryhmään kuuluvaa henkilöä ei altisteta.

9. Harjoittelussa harjoitusryhmät pyritään pitämään mahdollisimman samoina, siten kun se kyseisessä toiminnassa on mahdollista.

Harjoitustilanteeseen saapuminen, valmistautuminen ja poistuminen

10. Eri lähikontaktien määrä harjoitusmatkoilla pyritään pitämään mahdollisuuksien mukaan pienenä, autolla kuljettaessa harjoitusmatkat tehdään lähtökohtaisesti samoissa autokunnissa. Jalan, polkupyörällä tai muuten henkilökohtaisella kulkeminen on aina hyvä vaihtoehto.

11. Osallistujat eivät käytä pukuhuone- tai muita sosiaalitiloja, vaan saapuvat kentälle ja poistuvat kentältä suoraan harjoitusvarustuksessa. (TARKENNUS FB FACTOR Harjoittelijat voivat tarvittaessa käyttää salin WC tiloja, mutta muutoin emme käytä pukuhuone ja sosiaalitiloja. Ulkokengät jätetään aulaan ja muut vaatteet ja tarvikkeet voidaan säilyttää kentän reunalla. Ota mukaan reppu tai kassi, jossa voit tavarasi säilyttää niin ne eivät mene sekaisin.)

12. Harjoituksiin ei saavuta ennen oman harjoitusvuoron alkua, eikä tilaan jäädä myöskään harjoituksen päätyttyä. Eri ryhmien harjoitusvuorojen väliin suositellaan vähintään 5 minuutin siirtymäaikaa. Harjoitusvuoro alkaa viisi minuuttia sali/kenttävuoron alettua, ja päättyy 5 min ennen kenttävuoron päättymistä. (TARKENNUS FB FACTOR Pelaajat saavat tulla salitilaan vasta, kun oma valmentaja on antanut siihen luvan. Odota omaa harjoitusvuoroasi ulkona tai hallin aulassa.)

13. Pallot desinfioidaan tarvittaessa ennen harjoituksen alkua ja harjoituksen jälkeen. Desinfiointiin kannattaa käyttää suihkupulloa ja sopivaa puhdistusainetta (esim. saippualiuos) tai desinfiointiliinoja.

14. Kaikkien osallistujien tulee pestä kädet ennen ja jälkeen tapahtuman kotona tai harjoituspaikalla tai on käytettävä desinfiointiainetta ennen ja jälkeen harjoitusten. Lisäksi suositellaan, että jokaisessa harjoituksessa joukkueella on käytössä desinfiointiainetta käsien desinfiointiin. (TARKENNUS FB FACTOR Seuran harjoitusvälinekaapista löytyy käsidesiä. Valmentajat voivat sitä annostella pelaajille. Pelaajat eivät saa itse mennä ottamaan käsidesiä.)

Harjoittelu

15. Yhdessä harjoitteluryhmässä on maksimissaan viranomaismääräysten mukaan 50 henkilöä (sisältää kaikki harjoitukseen osallistuvat henkilöt). Muutoin harjoittelussa ei ole osallistujamääräkohtaisia rajoituksia, mutta kaikessa toiminnassa vältetään toimintatapoja, jotka lisäävät tartuntariskiä.

16. Harjoituksissa ei käytetä liivejä. Jos liivejä tai eri värisiä paitoja tarvitaan harjoituksen läpiviemiseksi, on varusteiden oltava pelaajien henkilökohtaisessa käytössä. (TARKENNUS FB FACTOR Jokainen pelaaja saa harjoituspaidan ensimmäisissä harjoituksissa ja niitä käytetään kaikissa harjoituksissa. Valmentajat jakavat joukkueen peliliivit sattumanvaraisesti puolelle joukkueen pelaajista, jotka huolehtivat niistä kesän ajan henkiökohtaisesti. Näin saamme pelaajat erottumaan peliosuuksilla. Myöskään seuran yhteisiä maalivahdin varusteita ei voida käyttää. Jos joukkueilla on kiinteitä maalivahteja, joilla ei ole omia varusteita niin he voivat ottaa seuran varusteet itselleen kesänajaksi ja huolehtivat niistä henkilökohtaisesti)

17. Merkkikartioita ja muita valmennuksen apuvälineitä käsittelee vain yksi henkilö.

18. Harjoittelutilassa/alueella ei ole toiminnan kannalta ei-välttämättömiä henkilöitä. (TARKENNUS FB FB FACTOR Jos haluat jäädä seuraamaan lapsesi harjoituksia niin tämä tapahtuu hallin katsomosta käsin ei kentän laidalta)

19. Osallistujilla on mukana oma pyyhe ja oma tunnistettava juomapullo, jonka täyttämisestä pelaaja vastaa itse. Niitä säilytetään harjoituksen ajan erillään muiden varusteista ja juomapullosta ei saa juoda kukaan muu henkilö. Lisäksi on syytä huomioida, että maila on henkilökohtainen. (TARKENNUS FB FACTOR Myös pelaajien suojalasit ovat henkilökohtaisia. Jos joku pelaajista tarvitsee laina mailan tai laina suojalasit harjoituksiin niin välineet desinfioidaan harjoitusten jälkeen)

20. Kaikkien osallistujien on huolehdittava omasta käsihygieniastaan, jonka lisäksi vältettävä yläfemmoja, läpsyjä, halauksia.

21. Niistämistä, yskimistä, aivastamista kentällä on vältettävä. Sylkeminen kentällä ja vaihtoaitiossa on kokonaan kielletty.

22. Jos joudut yskimään tai aivastamaan, yski / aivasta hihaasi tai paitasi sisään.

23. Niistäminen tapahtuu harjoitusalueen laidalla kertakäyttönenäliinaan ja tämän jälkeen kädet tulee pestä tai desinfioida. Käytetty nenäliina laitetaan aina jätepisteeseen. Harjoituksen järjestäjän on huolehdittava tarpeellisesta määrästä jätepisteitä kentän laidalla.

Muuta

24. Lisätietoa harjoitteluun löytyy Olympiakomitean sivuilta täältä.

25. Nämä ohjeet perustuvat sisäjoukkuepelien (futsal, koripallo, käsipallo, lentopallo, salibandy) yhdessä laadittuun ohjeistukseen, jota on muotoiltu lajikohtaisesti.

26. Tämä ohjeistus on voimassa toistaiseksi ja voi muuttua viranomaisohjeistuksen tarkentuessa.

Jos teillä on kysyttävää kesän ajan harjoittelusta niin olkaa rohkeasti yhteydessä.