T12 tyttöjen kauden huipentuma eli lopputurnaus pelattiin 2.4. Kontiolahdella Factorin joukkueiden kotiturnauksena. Kaikki sarjassa mukana olleet joukkueet ilmoittautuivat lopputurnaukseen, joten jokaisella joukkueella oli luvassa 4 ottelua päivän mittaan ja mitalit jaettaisiin lopputurnauksen sarjataulukon mukaan.

CARELIA – ARCTIC 2-8
Päivän ensimmäinen ottelu oli Factorin tyttöjen kauden ensimmäinen virallinen keskinäinen kohtaaminen. Harkkapelejä oltiin keskenään kauden mittaan kyllä pelailtu useammankin kerran. Peliin asetettiin jo viikolla tavoite, että yhtään ylimääräistä energian ripettä ei toisiamme vastaan pelatessa kuluteta, ja laitetaan vaan pallo liikkeelle. Ylimääräiset energiat säästetään päivän loppuihin peleihin.  Kumpikin joukkue onnistui tässä enemmän kuin hyvin. Tämä ottelu ei sinällään, varmaan juuri osittain tästä tavoitteestakin johtuen, mikään hieno ”spektaakkeli” ollut, mutta hyvä avaus päivälle. Ottelun tekijöinä palkittiin Carelialta Sirja ja Arcticilta Julia.

VARTA – ARCTIC 3-10
Arcticin päivän toinen ottelu pelattiin Vartaa vastaan. Tytöistä oli heti pelin alkuun aistittavissa hyvä pelifiilis ja yhteishenki, ja peli lähtikin heti hyvin kulkemaan. Ensimmäinen maali nähtiin kun reilu 2min oli pelattu ja Mette iski pallon varmasti verkkoon. Tästä joukkueen maalihanat myös aukesivat huolella ja ensimmäisen erän jälkeen taululla oli jo mukavat 0-7 lukemat Arcticin hyväksi.

Toinen erä alkoi samalla hyvällä pöhinällä, ja reilun minuutin jälkeen taas verkko heiluu vastustajan päädyssä, tällä kertaa maalintekijänä Julia. Sitten olikin Vartan vuoro iskeä heidän turnauksen avausmaali, jonka myötä varkauden tytöt myös hieman heräsivät paremmin peliin mukaan. Arctic ei tästä kuitenkaan ollut moksiskaan vaan jatkoi hyvää peliään ja piti palloa hienosti oman joukkueen hallussa, vaikka maalintehotehokkuus hieman laskikin. Kumpikin joukkue onnistui maalinteossa vielä kahdesti erän lopussa ja ottelun lopputulos siis 3-10 Arcticille. Ottelun tekijänä palkittiin itsevarmoja otteita puolustuksessa esittänyt Sanni.

CARELIA – WELHOT 3-2
Carelian päivän toinen vastus oli Welhot. Edellisessä turnauksessa Carelia onnistui ensimmäistä kertaa voittamaan Welhot, ja uusintaa tästä lähdettiin ehdottomasti hakemaan.

Ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, Carelian tytöt vaikuttivat olevan hyvällä pelipäällä. Tästä huolimatta vastustaja pääsi karkaamaan 0-1 johtoon ajassa 03:04. Tästä Carelia ei lannistunut vaan alkoi vimmatusti jahdata tasoitusta. Penkillä joukkue tsemppasi hienosti toisiaan ja Carelian paineistus, tarkka puolustus ja Susan varmat torjunnat pitivät joukkueen hyvin pelissä mukana. Tasoitus saatiin lopulta ajassa 14:23 ”pukukoppi-maalina” juuri ennen erätaukoa, kun Veera K. iski pallon welhomaalivahdin selän taakse.

Toinen erä sai myös Factorin kannalta unelma-alun kun Viivi iskee Sirjan syötöstä Carelian johtoon jo alle minuutin pelin jälkeen. Ajassa 20:07 sama kaksikko kasvattaa Carelian johtoa jo kahteen maaliin, tällä kertaa Sirja tekee Viivin syötöstä. Welhot ei anna periksi vaan kaventaa reilu minuutti tästä, taas ero vain yhden maalin verran. Tässä vaiheessa valmennus hieman kavensi peluutusta, jotta keskittyminen pysyy ja pystytään puolustamaan tiiviisti, eivätkä vaihdot veny liian pitkiksi. Welhot vyöryi Factorin päätyyn eikä antanut tuumaakaan periksi. Carelia ja aivan mielettömän hienon pelin maalillaan pelannut Susa kestivät, ja tuloksena ansaittu 3-2 taisteluvoitto. Näin Carelia kaatoi Welhot jo toista kertaa peräkkäin! Ottelun tekijänä palkittiin pelaaja, joka auttoi Susaa eniten, ja syötti ottelun tärkeän ensimmäisen tasoitus maalin, eli Emma.

ARCTIC – WELHOT 6-1
Sitten oli Arcticin tyttöjen vuoro ottaa mittaa Welhoista. Ottelu alkoi vauhdikkaasti, Arcticin pääasiassa hallitessa peliä. Ensimmäistä maalia saatiin odotella yli 10 minuuttia, kun ajassa 10:08 Mette taas sai ensimmäisenä avata joukkueen maalisarakkeen. Welhojen maalivahti otti monta todella hyvää torjuntaa (peräti 15 torjuntaa yhteen erään!), ja Arcticin hyvästä hallinnasta huolimatta Meten maali jäi erän ainokaiseksi.

Erätauolla tyttöjä muistuteltiin siitä, ettei jalka saa yhtään nousta kaasulta ja vähän jopa lisää vauhtia sekä napsu lisää huolellisuutta olisi jokaisella varmasti laittaa peliin. Heti erän ensi vaihdosta oli selvä, että tytöt todella ottivat ohjeesta kiinni. Alle 30 sekunttia erää pelattu ja Alissa vapauttaa Ainon läpiajoon ja Aino harhauttaa maalivahdin ns. ”kahville”. Pari minuuttia myöhemmin Ella syöttää Alissalle ja peli 3-0. Factorin tytöt jatkoivat hallintaa, ja upeaa peliä pelannut Welhojen maalivahti torjui kaiken minkä ikinä vaan pystyi. Ajassa 25:47 edellisestä maalista tuttu kaksikko Alissa ja Ella iskevät jälleen, nyt peli 4-0 Arcticille. Salamana tästä Welhot kuitenkin kaventaa 4-1, ja muistutti samalla Arcticin tyttöjä, että hetkeksikään ei saa ote pelistä herpaantua. Arctic jatkoi ottelun loppuun asti vahvaa joukkuepeliään, Pirta ja Aino iskivät vielä kumpikin yhden maalin erän loppuun, ja näin Arcticille kypsän ja ehjän esityksen päätteeksi hieno 6-1 voitto. Tämän voiton myötä myös Arcticin mitali varmistui! Ottelun tekijänä palkittiin molempiin suuntiin hyvin pelannut ja kaksi hienoa maalia viimeistellyt Aino.

CARELIA – JOSBA 2-4
Sitten oli Carelian aika kohdata hyvää turnausta pelaava naapuriseura Josba. Valmennus pyrki painottamaan, että vaikka voitot oli kauden aiemmista kohtaamisista 3-1 meille, Josba pelasi nyt hyvää turnausta ja voitolla meistä he nousisivat kultataisteluun vielä mukaan. Ottelun alussa silti Carelian tytöt vaikuttivat hieman olevan unessa, ja Josba sen sijaan lähti hyvällä jalalla peliin. Erän puolivälin tienoilla Josba johtikin ottelua ansaitusti jo 0-2. Carelian kaivattu kavennus saatiin ajassa 09:56 kun Veera K viimeisteli Elmiiran syötöstä maalin. Muita tilastomerkintöjä erässä ei enää tullut ja erätauolle mentiin maalin tappioasemassa.

Toisessa erässä Carelian penkillä welhopelissä ollut hyvä kannustus hieman loisti poissaolollaan, ja penkiltä löytyi ajoittain hieman liian monta ohjeiden antajaa valmentajien lisäksi. Valmennus jälleen muistutteli pelaajia asenteesta, ja siitä ettei kukaan ottelua yksin ratkaise, vaan joukkueena olisi pelattava. Maalinteko-intoa jokaisella olisi ollut enemmänkin, mutta syötöt puuttuivat ja peli meni hieman puskemiseksi. Josba onnistui maalinteossa kahdesti ja johti ottelua siten jo 1-4. Peliä yritettiin jälleen saada paremmin haltuun tiivistämällä peluutusta kahteen ketjuun, mutta tällä kertaa se tuotti vain yhden kavennusmaalin, jonka tekijänä Viivi, syöttäjänä Veera H. Tuloksena harmillinen tappio 2-4, mutta tällä pelillä ei tällä kertaa enempää ansaittu. Ottelun tekijänä palkittiin loppuun asti vahvasti ja periksiantamatta taistellut Sirja. Tuloksen myötä Carelia joutuisi jännittämään muiden otteluiden tuloksia, jotta vielä pystyisivät itse taistella mitalista päivän viimeisessä ottelussaan.

ARCTIC – JOSBA 11-2
Vaikka tässä lopputurnauksessa ei erillistä finaalia tai pronssiottelua pelattu, muodostui Arcticin ja Josban kohtaamisesta ikäänkuin finaaliottelu: se kumpi ottelun voittaa saisi kultaa, hävinneelle luvassa hopeaa. Edellisen Carelian ja Josban välisen ottelun myötä valmennus painotti entistä enemmän asennetta. Ottelun voittaisi se kumpi sitä enemmän haluaisi, ja kumpi pelaisi paremmin joukkueena. Vastustajan aliarvioimiseen ei olisi mitään varaa, vaikka joukkueiden aiemmat kohtaamiset olivatkin kaikki menneet selvästi Arcticille.

Tytöt lähtivät otteluun alusta alkaen erittäin hienolla asenteella, jatkaen oikeastaan sitä samaa kypsää joukkuepeliä, jota nähtiin Welhoja vastaan. Arctic hallitsi peliä, Josban toki saadessa myös omat paikkansa, jotka Terhi maalillaan hoiti hienosti. Erätauolle mentiin Arcticin 4-0 johdossa, maalintekijöinä erässä Ella, Aino, Alissa ja Pirta.

Toisessa erässä Josba pääsi ajoittain paremmin peliin mukaan, mutta Arcticin tytöt eivät siitä hätkähtäneet vaan jatkoivat omaa vahvaa esitystään. Vastustajan kavennukset kuitattiin heti perään, puolustuksessa puolustettiin joukkueena, pallo liikkui hienosti koko ketjun välillä, ja joukkueena viimeisteltiin useampi näyttävä maali. Erän maalit menivät lopulta 7-2 Arcticille, ja näin ollen tytöille selkeä 11-2 voitto ja aluemestaruus puhtaalla pelillä! Tytöt pääsivät ottelun päätteeksi nostelemaan mestaruuspokalia kultamitalit kaulassaan. Ottelun tekijänä palkittiin hattutempun viimeistellyt, ja muutenkin pirteästi pelannut Pirta.

Valokuvia ottelusta

VARTA – CARELIA 4-3
Carelian tytöt olivat jännittäneet tauon aikana Welhojen ja Vartan välistä ottelua. Savolaisjoukkueiden tasapelin myötä, Carelialla olisi mahdollisuus päästä vielä pronssille pelaamalla vähintään tasapeli Vartan kanssa. Tällä asenteella myös otteluun lähdettiin. Carelia lähti otteluun vauhdikkaasti, mutta Varta pelasi myös hyvällä asenteella, vaikka heillä ei enää mahdollisuutta mitaleille ollutkaan. Ajassa 09:25 Carelia siirtyy johtoon Elmiiran maalilla. Varta kuitenkin kuittaa osuman 8 sekunttia myöhemmin. Mutta eipä mitä, 45 sekunttia tästä ja Veera H siirtää Carelian jälleen johtoon. Harmillisesti kuitenkin ”hurlumhei-vaihde” siirtyi taas suoraan vastustajalle, ja vain reilu minuutti tästä Varta tasoittaa jälleen. Loppuerä mentiin tasaisesti, mutta maalittomana. Erätauolle siis kutkuttavissa 2-2 lukemissa.

Toiseen erään lähdettäessä jännitys oli käsin kosketeltavissa. Liekkö osittain myös sen vuoksi, Carelian yhteispeli taas hieman unohtui ja jokainen tuntui haluavan itse ratkaista ottelun. Tämmöinen pienimuotoinen puskeminen kääntyi valitettavasti vastustajalle, ja Varta onnistui tekemään kaksi maalia jälleen alle minuutin erolla toisistaan. Ottelun loppuun lähdettiin taas tiivistetyllä peluutuksella, tavoitteena tuoda ottelu tasoihin vaikka väkisin. Ajassa 26:48 Viivi kaventaa 4-3. Loppuerä mentiin hirveällä vauhdilla päästä päähän ja Factor haki vimmatusti kavennusta aivan viime sekunneille asti, mutta maalia ei saatu. Näin ollen kirvelevä maalintappio, ja pronssimitali jäi vain yhden tehdyn maalin päähän. Ottelun tekijänä palkittiin meidät vielä ottelun lopussa peliin mukaan tuonut Viivi, joka ei antanut periksi missään vaiheessa vaan taisteli upeasti loppuun asti hienolla asenteella.

T12 tyttöjen kausi oli erittäin hieno, nousujohteinen ja kehityskaari molemmilla joukkueilla valtava. Arctic hävisi koko kauden aikana sarjapeleissä vain yhden ottelun, ja harkkapeleissä sekä säbäkipinä turnauksissa annettiin hyvä vastus niin poikia, kuin myös oman seuran isompia tyttöjä vastaan. Aluemestaruus oli enemmän kuin ansaittu!

Carelian kauden kehityskaari lämmitti kenties vielä enemmän valmentajien mieltä. Peli parani turnaus turnaukselta, ja joukkue pystyi voittamaan kaikki joukkueet runkosarjassa vähintään kerran. Lopputurnauksessa kaatui myös lopulta pronssille tullut Welhot, ja hopeajoukkue Josballe hävittiin heikollakin pelillä vain 2:lla maalilla. Harkkapeleissä Arcticia vastaan ero pieneni kokoajan kauden aikana, viimeistely-treenipelissä Arctic oli pitkään tosi ahtaalla. Marginaalit oli pienet, mutta tällä kertaa tähän sijoitukseen on tyytyminen ja ensi kaudella sijoitusta lähdetään ehdottomasti kirkastamaan! Huikeita tyttöjä koko joukkue täynnä, ja vain taivas on rajana heille. Näistä tytöistä vielä kuullaan jatkossakin 🤩 Kiitos kaikille taustoille, joukkueenjohdolle, huollolle ja vanhemmille kaudesta 💚

T12 tytöt pelaavat vielä keväällä Lieksan säbäkipinäturnauksessa, sekä Särkänniemen salibandy cupissa.